Good night path

Good night path

Good night path är till för de personer som har svårt att avbryta vad de håller på med och istället gå och lägga sig. Systemet hjälper till med att av minska fokuset på det som görs och istället öka intresset för kvällsrutinerna och vägleda användaren genom dem.

Exempelvis skulle TV:n kunna säga till efter ett avsnitt av en TV-serie att det är dags för den som tittar på TV:n att gå och lägga sig och därefter kan TV:n stänga av sig själv. För att vägleda till de platser i hemmet som är en del kvällsrutinerna kan lampor sedan börja lysa genom hemmet fram till de rum som personen ska gå till. Lamporna skulle exempelvis kunna sitta vid dörrkarmar och på trappräcken. Tandborstar och andra saker i hemmet skulle kunna känna av att de har blivit använda och påminna med en ljudsignal om de inte har använts under kvällen. Då alla i familjen sedan ligger i sängen kan alla lampor i lägenheten släckas automatiskt. Good night path har stora möjligheter för anpassning för att passa familjen eller de enskilda personer som har systemet hemma.

Vissa personer med ADHD kan ha svårt att avbryta vad de gör vid vissa tillfällen. Det kan innebära maraton av TV-serieavsnitt när det egentligen var meningen att titta på endast ett avsnitt, eller att en person blir så koncentrerad på en hobby att denne inte upptäcker att det har blivit sent på kvällen. Good night path skulle kunna hjälpa dessa personer att bryta koncentrationen och sedan underlätta för dem att fokusera på kvällsrutinerna. Det skulle också kunna vara ett bra stöd för många andra personer med NPF i skapandet och upprätthållandet av rutiner, vare sig de har svårt med byte av fokus eller inte.